Festival EVOLUTION 20. - 22. 3. 2020 - MýdLenku najdete v pravém křídle výstaviště v Praze Holešovicích. Přijďte si pro dárek na můj stánek. Festival pro všechny kteří to vidí prostě JINAK.

Bambucké máslo

bambuck__1

Bambucké máslo nebo také She, Karité

 

V kosmetice velmi ceněná surovina. A přiznám se, že můj velký miláček.

V Bio kvalitě jej používám do tuhých tělových balzámů, krémů, šlehám ho ve směsi nebo samotné spolu s nejcennějšími oleji. Rafinované pak používám při výrobě mýdel. Je vhodné i pro citlivou pokožku a díky vysokému množství nezmýdelnitelných látek dává odolné mýdlo s krémovou pěnou.

 

Bambucké máslo dokonale pečuje o vysušenou, suchou, popraskanou a citlivou pleť. Výborně se hodí k použití na pokožku celého těla, k výrobě mastí či k ochraně pokožky při slunění nebo koupání ve slané mořské vodě. Lze jej použít při péči o suchou pokožku, ztvrdlé lokty či paty, o odřený nos při rýmě… použití je opravdu nekonečné… Můžeme v něm macerovat léčivé byliny (měsíček, kostial, tymián…) a po scezení máme skvělou léčivou mast.

Podle způsobu zpracování si také bambucké máslo zachovává různé množství přirozených látek a vitamínů. Od rafinovaného přes bio nerafinavané až po bambucké máslo z divokého sběru se svou nezaměnitelnou, kouřovou vůni. Šetrným zpracováním si zachovává spoustu úžasných látek – přírodní antioxidanty, vitaminy AEF, fytosteroly, mastné kyseliny…

Výborně proniká do pokožky a je vhodné i na citlivou dětskou pleť. Přípravky, které obsahují bambucké máslo, se také dobře uplatňují při hojení a ošetřování spálenin.

 

Bambucké máslo je původem z Afriky. Vyrábí se z plodů stromu Máslovníku afrického (Butyrospermum parkii), dorůstá do výšky 12-20 m. Plodem jsou bobule obsahující jedno až dvě semena, která se podobají koňským kaštanům. Tyto ořechy se sbírají a poté několik hodin vaří, až dojde ke vzniku extraktu bambuckého másla. Vylisováním plodů vzniká hutné máslo, které je za běžných okolností tuhé a rozpouští se tělesným teplem. Bambucké máslo patří k tradičním pečujícím máslům, které se v Africe používají opravdu na všechno (kosmetika, kuchyně apod.) V češtině tomuto máslu říkáme bambucké, nebo také karité, setkat se můžete i s názvem máslo shea, vycházejícího z angličtiny. Bambucké máslo je již velmi dlouho známé pro své příznivé účinky na pokožku, kterou hydratuje, vyživuje, zjemňuje a chrání proti nepříznivému počasí.