Můj mýdlový příběh

mydlenka_web_carousel_870x500_lenka_1

 

Můj mýdlový příběh začal vlastně 2. ledna 2015. Šla jsem si zaběhat, uklouzla na kousku ledu a zlomila si v kotníku všechny kosti. Následovala operace se spoustou šroubů, drátů a destiček. Díky nucenému klidu jsem začala přemýšlet, co mi tento bolestivý životní ZLOM naznačuje. A najednou byla kolem mě samá mýdla. Při hledání receptu na večeři na mně na netu vykoukl recept na mýdlo, na mém oblíbeném blogu popis výroby mýdla, kamarádka mi vyprávěla jak manžel propadl kouzlu přírodních mýdel, na dovolené na promenádě je prodávali… Prostě osud mi do cesty posílal jen samá mýdla. Měla jsem pocit, že to mám zkusit. Objednala jsem si knihu, suroviny, dlouho studovala návody, hledala zkušenosti. A tak začala moje cesta za přírodními mýdly.

Bohužel se mi povedlo již mé první mýdlo a jak Vám potvrdí všichni mýdlaři, výroba mýdla je silně návyková. Otvírala se nová a nová dvířka. Studovala jsem odbornou literaturu, blogy, absolvovala kurzy, zkoušela různé poměry surovin v recepturách… Další kapitola byla legalizace výroby. Protože nemůžete jen tak vyrobit mýdlo a prodat ho. K tomu vede dlouhá, obtížná cesta a také finančně náročná.

Mýdlo na prodej nemůžete udělat doma v kuchyni. Musíte mít provozovnu která splňuje přísná hygienická kritéria, vypracované požárně bezpečnostní řešení, schválení od hasičů, stavebního úřadu, krajské hygienické stanice, zpracované nakládání s odpady, správnou výrobní praxi. Provozovnu už máte, a teď Vaše výrobky. Každý výrobek, jednotlivé mýdlo musí projít složitým  procesem certifikace akreditovaného zhodnotitele (cena je cca 6 – 9 tisíc za každý jeden výrobek) a musí být zaevidován v evropském portálu. Tohle byla opravdu velmi náročná část mého příběhu. Ke každé surovině potřebujete bezpečnostní listy, specifikace, seznam alergenů. Ne vždy je dodavatel má nebo je nemá dobře zpracované, spousta telefonátů, korespondence, hledání. Spousta času, peněz s nejasným výsledkem. Občas jsem propadala depresi, jestli to zvládnu, jestli tohle mám opravdu zapotřebí. Problémy jsem řešila krůček po krůčku. Když už jsem myslela že je to vyřešené, přišel další… další lejstro, další potvrzení. Ale když něco opravdu chcete, když vám to dává smysl a vy tomu věnujete všechno, svoje srdce, tak to přece musí vyjít.

A tak vznikla MýdLenka…